sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Taidelinkki, osa 2: Hel Looks

Kävin eilen katsomassa Hel Looks -näyttelyä Antwerpenissa. Moni tietäneekin Hel Looks -blogin, Liisa Jokisen ja Sampo Karjalaisen valokuvaprojektin, jonka tehtävänä on esitellä valokuvin helsinkiläistä katumuotia. Valokuvattujen kulkijoiden, joita löytyy teineistä vanhuksiin, pukeutuminen on värikästä, mustaa, klassista, retroa, vintagea, futuristista, minimalistista tai rehellisen yliampuvaa. Arjen käyttötaidetta siis.

Hel Looks -suosikkejani ovat vanhukset, joiden tyylistä näkyy itseluottamus vailla keinotekoista itsekorostusta. Antwerpenin näyttelyssä oli muun muassa tämä otos suomalaisjuurisesta amerikkalaisesta valokuvataiteilija Lady Ostapeckista:

Hel Looks: Lady Ostapeck
(Kävin muuten Lady Ostapeckin valokuvatäyttelyssä Tampereella viime kesänä, ja sepä oli hieno näyttely se, mutta Lady ansaitsee ehdottomasti oman taidelinkkimerkintänsä, joten siitä lisää sitten siinä.)

Kun kerroin taannoin tovereideni keskuudessa, että alan pitää Belgia-blogia, minulle heitettiin, että sitten pitää kuvata kunnon lifestyle-bloggaajatyyliin aina päivän asu. En seuraa kovinkaan paljon muotia mutta pidän kyllä pukeutumisesta: minusta on hauskaa valita yhteensopivia värejä ja materiaaleja ja kierrellä kirpputoreilla etsimässä aarteita. Joskus oikein hekumoin sillä, että katselen päälläni olevia kauniita ja hyväkuntoisia pukimia ja mietin, miten vähän rahaa niihin on mennyt. Siunattu olkoon Helsingin kirpputorivalikoima! En ole merkkiuskollinen, vaikka pidänkin esimerkiksi varsin monista NoaNoan ja Gudrun Sjödenin pukimista. Jos ostan vaatteen uutena, maksan mieluummin laadusta ja lähituotannosta kuin pelkästään brändistä (nämä eivät ole välttämättä toisiaan poissulkevia seikkoja).

Tässä meikäläisen Ant Look Antwerpenissä Hel Looks -näyttelypaikan Designcenter De Winkelhaakin edessä:


Ja kuva alle kuuluu tietysti Hel Looks -henkinen kuvaus à la meikäläinen, 27: Pukeudun humanistityyliin (lentokoneessakin kerran tuntematon mies vaistosi humanistiaistillaan, että olen humanisti). Pidän etno- ja retro- ja vintage-vaikutteista. Ostan vaatteeni lähinnä kirpputoreilta ja ketjuliikkeistä. Haluaisin tehdä niitä itsekin, mutta olen tehnyt peruskoulun käsityötuntien jälkeen vain yhden kelttiasun ja kiroilin sitäkin ommellessa niin paljon, että jouduin sulkemaan itseni eristyksiin, koska asunnossa oli läsnä toinen henkilö. Pidän tummanpunaisen sekä sinisen ja vihreän eri sävyjen yhdistämisestä mustaan, ruskeaan ja harmaaseen. Minua inspiroivat keskiaika, 1900-, 1920-, 1950- ja 1970-luvut, oikeastaan monet luvut sitä ennen ja sen jälkeenkin, La Belle Époque ja Pariisi, punatulkut, perjantait, viulut, kahvi ja suklaa. Kuvassa minulla on Gina Tricot -takki, jonka tuunasin suunnattomilla luovilla tekstiilikyvyilläni uusiksi vaihtamalla napit (saatoin kiroilla niitäkin ommellessani), kirpputorilta löydetyt huivi, saappaat ja humanistikliseebaskeri, jostain Benelux-alueelta ostetut sormettomat hanskat sekä laukuntekijä-poikaystäväni, anteeksi, avomieheni tekemä nahkalaukku. Nahkalaukun nimi on muuten Kettu eli Vos, koska se on tuollainen punertavanruskea putkilo. Eipä muutta, kivakiittimoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti