maanantai 16. tammikuuta 2012

Tammikuun vedet

Talomme lähellä on metsikkö. Siellä Neitsyt Marian kerrotaan ilmestyneen 1800-luvulla ja parantaneen erään flaamimiehen avomurtuman. Kun menen metsikköön kävelylle, en mene sinne parantaakseni avomurtumia vaan metsäikävääni.

Tammikuussa luonnon rehevä vihreä on huvennut, jäljellä ovat ruosteenruskeiden kuolleiden lehtien ja sammaleiden värit. Mutta ei maisema kuolleelta näytä, nukkuvalta vain. Lämpöäkin on ulkona sentään ainakin viisi astetta, vaikka jotenkin Belgian kylmyys tuntuu erilaiselta kuin Suomen. Se on hyytävää, luihin ja ytimiin tunkevaa koleutta, jota ei pääse välillä sisälläkään pakoon muuten kuin takkatulen ääreen. Meidän alakertamme on lämpimähkö, mutta vielä ilman lämmitystä olevassa yläkerrassa käyn lähinnä nukkumassa. Arvelisin, että makuuhuoneen lämpötila on pakkasöiden jälkeen jotakin kymmenen ja viidentoista asteen väliltä.

Mutta vedet ovat sentään sulat.

Mielikuvitustani kutkuttaa tuo pieni valkoinen mökki, joka siintää sillan takaa. Mitähän siellä on? Alue on aidattu, joten en pääse tutkimaan tarkemmin. Ehkä mökissä asuu erakkomunkki Albertus, joka on vetäytynyt hiljaisuuteen saatuaan tarpeeksi maailman kiusauksista. Tätä nykyä hän herää viideltä, rukoilee ja tuijottelee kynttilän liekkiä kahdeksan neliömetrin talossaan. Pois ovat jääneet jazz, rock ja uutiset, tilalle tulleet veden ääni ja sorsien käreä jutustelu.

4 kommenttia:

 1. Erakkomunkki Albertus! ♥

  VastaaPoista
 2. Mulle tulee tosta vikasta kuvasta mieleen Sauna-elokuva. Mutta ehkä livenä toi möksä ei näytä siltä Saunan omituiselta saunalta.

  VastaaPoista
 3. Tykkään myös toki Hennan ajatuksesta, että belgialaisen lammen rannalla olisi ihan vain sattumalta sauna.

  VastaaPoista
 4. On tuossa pienessä oudossa mökkerössä kyllä myös kauhuleffasaunan elementtejä. Ehkä erankkomunkki Albertus onkin saunamunkki (vrt. saunatonttu) tai sitten tuo sauna on vain mysteerisauna, joka on yhtenä aamuna 1800-luvulla pullahtanut maasta tuonne metsikön keskelle kirkon lähelle niin kuin outo neliskulmainen valkokärpässieni. Alkuperää ei tunneta mutta shamanismia epäillään.

  VastaaPoista