lauantai 31. maaliskuuta 2012

Valo syttyi pimeään

Tänään vietettiin klo 20.30-21.30 Earth Houria, jolloin sammutetaan sähkövalot tunniksi. Kynttilänhohteessa istuessa kävi mielessä, miten lähellä onkaan aika, jolloin ei iltaisin killluttu sähkövalossa television ääressä vaan kokoonnuttiin tulen ääreen tai käperryttiin olkipatjalle odottamaan seuraavan aamun säteitä.

Olen kokenut saman ilmiön historianelävöittämistapahtumissa. Auringon laskeuduttua pimeys on oudon totaalista. Taskulamppuakaan ei kehtaa käyttää, ettei illuusio mene pilalle, mutta sen sijaan sinne tänne sytytetään nuotioita. Juodaan viiniä, musisoidaan, kerrotaan tarinoita flaamimurteilla. Ja sitten jossain vaiheesessa möngerretään telttaan nukkumaan, luullaan viereistä hiekkakasaa pimeydessä toiseksi teltaksi ja vilkaistaan vielä ensin kännykästä, että oho, se on vasta puoli yksitoista. Niiden viikonloppujen jälkeen vaatteet tuoksuvat aina savulta, minkä huomaa kunnolla vasta kaupunkiin ja nykyaikaan palatessa.

On vähän ikävä kesää ja kelttiyttä. Tältä meidän oma historianelävöittämistuntimme kuitenkin näytti tänään:2 kommenttia: