sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Hänen ylhäisyytensä salaiset kukkaset

Hoi brysseliläiset ja Brysselin-mieliset! Siellä lähellä Laekenissa piileskelee kuninkaallinen kasvihuone, joka on auki rahvaalle vain kolme viikkoa vuodessa. Siksi kansa saapuukin tänä aikana sinne autoin, bussein ynnä muin kulkuneuvoin nauttimaan salaisten kukkien loistosta. Kriittinen mieleni sanoo, että on kamalaa verovarojen hassausta pitää tuollaista väriloistoa suurimman osaa vuodesta vain harvojen nähtävänä. Romanttinen mieleni osaa antaa kuitenkin kauneudelle entistä enemmän arvoa juuri sen takia. Siksipä liityimme tänään jonon jatkoksi sen jälkeen, kun olimme tutkineet Brysselin sunnuntaikirppiksen läpi ja ravinneet itseämme kahvilla ynnä belgioluella. Liittykää tekin - tänä vuonna vierailuaikaa on toukokuun kuudenteen asti.

Kun saavuimme sisään, jono oli pitkä, joskin reippaasti kulkeva, ja sää varsin vaihtelevaa sorttia:Etäällä siinsi japanilainen torni, jonka kuningas Leopold rakennutti vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn mukaan.Ylllättäen metallin, lasin ja kukkaloiston jälkeen vastaan tuli pieni sympaattinen maja. Mitähän sieltä mahtaisi löytyä?

Kasvihuoneet on suunnitellut arkkitehti Alphonse Balat Leopold II:n tilauksesta. En ole varma, onko sadoissa lasiruuduissa ollut alun alkaenkin komea saippuakuplanvälkkeinen väri vai onko se ilmestynyt vuosien saatossa.Kun kävelykierros jatkui, pääsimmekin pieneen sympaattiseen majaan sisälle toiselta puolelta. Ja ateljeehan siellä oli! Ateljeen äiti on kuningatar Elisabeth, suuri taiteenrakastaja, jonka mukaan nimettiin myös suuri kansainvälinen klassisen musiikin kilpailu.


Kierroksen lopulla kohtasin rivin merkillisiä kasveja, jotka näyttivät siltä kuin kuin Salvador Dalín mielikuvitus olisi risteyttänyt hirven ja kukkasen, ampunut tuon oudon monisarvisen olion ja ripustanut sen pään jahtimajan seinälle. Että kauniita unia vain!

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitämme (minä ja kuninkaalliset kukat)!

   Poista
 2. Haagissa on japanilainen puutarha, joka on auki vain 2 x 2 viikkoa vuodessa, keväällä kirsikkapuuaikaan ja syksyllä ruska-aikaan. Syynä on se, että puutarha on "kansallisaarre" eikä se ilmeisesti kestäisi, jos siellä koko ajan ramppaisi porukkaa. Ei ole vielä tullut käytyä, mutta joskus on tarkoitus. (En vain pidä Haagista yhtään eikä siellä ole muuta kivaa, niin sinne menoa on vaikeampi perustella kuin useimpiin muihin Hollannin kaupunkeihin.) Ei varmaan kyllä yhtä hieno paikka kuin tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitääpä joskus pistäytyä! Vaaleanpunaisina kuohuvat kirsikkapuut ovat niin kauniita, vaikka toki niitä näkee täälläkin - esimerkiksi ihailin tänään sellaista työhuoneeni ikkunasta. Hollannin flooran suhteen olen tutustunut lähinnä Keukenhofiin, joka näytti Jehovan todistajien lehtisten taivaalta (ihan hyvällä tavalla siis). :D

   Poista
  2. Teillä on vielä kukkivia kirsikkapuita? Täällä ne ovat menneet ohi jo pari viikkoa sitten, mutta nyt kukkivat jotkut muut pinkit, käsittääkseni manteli- ja luumupuut.

   Keukenhof on itseltäni jäänyt toistaiseksi väliin, vaikka lähellä onkin - ollaan odoteltu sopivaa kevätvierasta. Tutuilta on kuultu aika eristiriitaisia kommentteja, kaikkea "siistein paikka ikinä" ja "blah" väliltä. Kaipa se riippuu siitä, mistä tykkää.

   Poista
  3. Heh, Google-kuvat-tunnistuksen perusteella tuo vastapäisen tontin puu saattaa olla kyllä luumupuukin. Pohjoisen kasvattina kukkivien hedelmäpuiden tunnistukseni on aika kökköä, enkä kehtaa mennä tiirailemaan tuotakaan yksilöä lähemmäs. Pidän sitten syksyn jännitysmomenttina sen, mitä hedelmiä sinne pullahtaa!

   Poista
  4. Ei niihin valitettavasti koskaan pullahda hedelmiä, täällä ainakaan. :-( Taitavat olla vain koristesorttisia. Ainoastaan omppupuissa näkee yleisemmin omenia.

   Poista